Huis Coccinelle

Jan Nauta (Studio Nauta)

Plaats Biggekerke

Het duinhuis Coccinelle doet strak en industrieel aan, terwijl de vorm van het gebouw traditioneel is. De lage en gefragmenteerde opbouw vervlecht architectuur en natuur. Het bos kan tussen en over de volumes heen groeien en wordt zo naar binnen gebracht.  Het huis is opgebouwd uit vier gebouwen; twee bestaande schuurtjes zijn geheel gerenoveerd en opgenomen in de gebouwstructuur als slaapkamer en sauna. Daarnaast zijn twee nieuwe volumes aangebracht; een voor het slapen en een voor wonen.” De wens van de opdrachtgevers, drie broers, was om een huis te ontwerpen waarin zij zowel met een gezin als met drie gezinnen comfortabel in kunnen verblijven. Het nieuwe landhuis moest een goede mate van privacy hebben ten opzichte van het buurhuis en de weg. Verspreid over 10 slaapkamers telt het huis 24 slaapplaatsen. Om te voorkomen dat men zou verdwalen in eindeloze gangen is gekozen voor een heldere structuur waarin een brede gang met twee open trappen de acht slaapkamers verbindt. De architect is erin geslaagd om het project binnen een bescheiden budget (1200/m2) te realiseren, onder andere door bewust onnodige afwerkingsmaterialen weg te laten waarmee het onderhoud geminimaliseerd wordt. Atypische materialen zoals een golfplaten dak, gegalvaniseerd staal en gevlinderd beton zijn niet alleen kostenefficiënt, maar geven het huis ook haar unieke karakter. Een serie duinen, gebouwd met zand dat vrijkwam bij het graven van de kelders, biedt een ring van privacy rondom het huis. De door Studio Nauta gebouwde villa bestaat uit een woon- en een slaaphuis, met elkaar verbonden door een open corridor. De bestaande schuurtjes zijn gerenoveerd en met de nieuwbouw verbonden.

 

‹ terug naar overzicht