Landgoed Valkenberg

Ard de Vries (Ard de Vries Architecten)

winnaar   Plaats Dinkelland

Het coulisselandschap is een reliëfrijk zandlandschap met als historische kenmerken kampen, essen, houtwallen, amfibieënpoelen en beekdalen. Het woonhuis maakt deel uit van landgoed Valkenberg – heeft een plek in de traditie van landgoederen in Twente. Het huis neemt de lengte, het uitzicht en de beslotenheid, kenmerkend voor dit landschap, in zich op. De maat van de ruimtes, de lichtinval en het materiaalgebruik zorgen dat het perspectief op het landschap verandert als je door het huis beweegt. We wilden geen modernistische doos maken die het verhaal in 1 keer vertelt. Daarom kozen we voor een structuur die meer verhaallijnen aan elkaar weeft en de veelzijdigheid van het landschap toont. Via een zandpad betreedt je de oprijlaan. Hier overzie je de eerste besloten coulisse. Langs de dikke Bentheimer zandstenen muren daal je af, dankzij het reliëf in het landschap, totdat je de directe relatie met het landschap verliest.
Achter de zware eikenhouten voordeur ligt een negen meter hoge ruimte. Via de grote ramen valt het licht de entreehal binnen. Voor je staat de eettafel in een horizontale ruimte die panoramisch omarmd wordt door de houtwallen. In de jachtkamer komt men s ’avonds samen rond de massieve haard. Via de monumentale entreehal loop je zonder zicht op het landschap, de trap op. Rechts biedt de woonkamer een vergezicht over de es richting Duitsland. Aan het eind van de route ligt de slaapkamer van 6 x 6 x 6 meter, waar je ontwaakt met zicht op de jaargetijden.

 

‹ terug naar overzicht