Villa Schoorl

Jeroen Steenvoorden & Jeroen Spee (Studio PROTOTYPE)

Plaats Schoorl

Schoorl ligt aan de voet van een van de mooiste duingebieden van het land. Een surrealistisch landschap van rust, uitzicht & natuur. Te midden van dit prachtige landschap verrees een donker silhouet, een eigen interpretatie van een West Friese zwarte schuur als moderne woonboerderij.
Het uitgebreide woonprogramma van de opdrachtgever is vertaald naar een schakering van volumes binnen het ruimtelijk concept dat gebaseerd is op het silhouet van een typisch huis. Deze volumes variëren in grootte & vorm. Waarbinnen lichte, donkere, open en besloten woonruimten elkaar op intrigerende wijze afwisselen. Deze besloten ruimten faciliteren alle private en alle ondersteunende functies als berging, techniek, toilet & garderobe. Tussen de donkere volumes is een open ruimte gecreëerd, welke van binnen naar buiten doorloopt in de vorm van een grote open veranda. Op deze wijze wordt een subtiele overgang tussen landschap en interieur gecreëerd en het contact met de natuur versterkt. De sculptuur is opgebouwd uit kleinere volumes, waarvan de schaal aansluit bij de omgeving. Aan kopzijde is ervoor gekozen om zich groots & massief te manifesteren. Het materialisatieprincipe gaat uit van een antraciet metalen huid. Een combinatie van een geprofileerde geanodiseerde aluminium gevel- en dakplaat en een kopgevel voorzien van massief staalplaat. Binnen is het materiaalconcept afgestemd op licht en beleving.

 

‹ terug naar overzicht