W Hotel Amsterdam

Uri Gilad (Office Winhov)

Plaats Amsterdam

De opgave bood een kans om de transformatie van monumentale gebouwen in een historisch centrum te onderzoeken. Bij de benadering van zowel architectuur als transformatie is uitgegaan van twee individuele gebouwen met specifieke eigenschappen. De architectonische uitdaging was om het formele karakter van het oorspronkelijke ontwerp te respecteren én om de transformatie naar publieke gebouwen zo vorm te geven dat de architectonische zeggingskracht in stand zou blijven. Beide gebouwen zijn getransformeerd tot hotels met een publiek/creatief programma. Het W ‘Exchange’-gebouw kreeg een opvallende, omgekeerde organisatiestructuur. Gasten en bezoekers gaan na binnenkomst direct naar de nieuwe opbouw, de publieke ‘kroon’ van het gebouw, met een spectaculair panoramisch uitzicht over de historische binnenstad van Amsterdam. De hotelkamers bevinden zich op ondergelegen verdiepingen. De nieuwe gevel in de hoven is gemaakt van glas met een goudkleurig metalen coatingpatroon en een bronskleurig aluminium constructie die uitmondt in de nieuwe dakopbouw. Bij het W ‘Bank’-gebouw begint het gebouw dankzij de restauratie en transformatie eveneens aan een tweede leven. Veel details zijn met zorg gerestaureerd, zoals het majestueuze atrium en de kluisruimte. Het ontwerp respecteert zo de monumentale glorie. Restauratie en uitbreiding versterken gezamenlijk het publieke programma dat bij het ‘Bank’-gebouw in de plint is gesitueerd.

 

‹ terug naar overzicht