Villa Zuidzande

MARIEJOSEVANHEEARCHITECTEN

Plaats Zuidzande Meewerkende architecten Mevr. Marie-José Van Hee
Sam De Vocht

Deze vrijstaande woning is gebouwd voor een bijzondere bouwheer die na jaren rondgereisd te hebben voor zijn werk, zich terug wilde vestigen in zijn geboortestreek. Het proces van ontwerp tot en met realisatie heeft in totaal 5 jaren in beslag genomen, een periode waarin het ontwerp steeds meer verfijnd geworden is, in samenspraak met de bouwheer. De woning is bestaat uit een onderkelderd gelijkvloers met ontvangst- en leefgedeelte; op de eerste verdieping liggen de oudervertrekken met douchekamer en op de tweede verdieping de kindervertrekken met badkamer. Bovenop de woontoren is er een dakterras dat uitzichten biedt op de prachtige omgeving.

Bij de detaillering van de woning is er zeer veel aandacht geschonken aan het buitenschrijnwerk, zowel qua positie in het gevelvlak als naar kleur en afwerking; een nieuw detail met inox glaslatten voor de ramen in het beplankte gevelvlak werd uitgewerkt in samenspraak met de schrijnwerkers. Binnenschrijnwerk: alle kasten zijn op maat gemaakt en de wanden en deuren van de platformlift (slechts 4 cm dik) werden op maat gemaakt om de ruimte op de verdiepingen zo veel als mogelijk te vrijwaren. Uitlijning: op de gelijkvloerse leefverdieping werd alle schrijnwerk (ramen én kasten) uitgewerkt ten opzichte van één lijn op 2.10 meter hoogte; de beplanking van de houtskeletbouw ligt quasi in hetzelfde vlak als de betonnen sokkel en gelijk met de vloer van de buitenpassage. Er werd gezocht naar een nieuw procédé voor de vloeren van de leefvertrekken, getest en geplaatst (een variante van terrazzo met het strand in het achterhoofd: kwartszandcementvloer).

 

‹ terug naar overzicht