Overige leden van ontwerpteam

  • Evert Klinkenbergarchitect
Fotografie door: Ossip van Duivenbode

Onderzoek heeft aangetoond dat het mengen van generaties meerdere voordelen met zich meebrengt voor zowel het individu als de samenleving. Jonge gezinnen worden in het spitsuur van hun leven ontlast terwijl ouderen zorg ontvangen als dat nodig is. Met het oog op de zorg tussen generaties, besluiten twee huishoudens uit één familie samen een mini-appartementengebouw te bouwen. Het oudere stel woont in het bovengelegen appartement met een riant uitzicht over de stad. Dit appartement beschikt zowel voor als achter over een eigen entree met naast de trap tevens een lift. De benedenwoning heeft een kantoorruimte en een directe relatie met de tuin; ideaal voor een gezin met kinderen.
Het gekozen ontsluitingsprincipe maakt het mogelijk om te voorzien in een veranderende ruimtebehoefte. Alom aanwezig als een sculpturaal element in de benedenwoning, transformeert de ontsluiting naar boven toe tot een serie vides en open trappen. Het dubbele trappenhuis maakt dat een ‘wisselverdieping’ bij beide woningen kan worden betrokken. In eerste instantie wordt deze ingezet als een logeerverdieping voor de bovenwoning. Met enkele kleine technische aanpassingen kan deze verdieping eenvoudig worden betrokken bij de benedenwoning.
De sterk contrasterende buitenkant van het gebouw is een reactie op de omliggende context. De noordgevel is vrijwel gesloten om energieverlies en geluidshinder te beperken. De op het zuiden georiënteerde gevel is volledig open. De balkons op elke verdieping werken als een filter en verlenen de gevel een informeel karakter. Gesloten en massief naar het noorden, licht en fragiel naar het zuiden, is het gebouw een compositie van contrasten. In de overtuiging dat gediversifieerde woningbouw nodig is voor duurzame verstedelijking, onderzoekt BETA de lessen uit dit project om deze op een grotere schaal te projecteren.

Fotografie door: Ossip van Duivenbode