De leden van de onafhankelijke, deskundige jury worden door het bestuur van de ir. Abe Bonnema Stichting benoemd. Juryleden kunnen voor maximaal twee termijnen worden herbenoemd. Het rooster van aan- en aftreden garandeert een zekere continuïteit in de kwaliteit van de beoordeling.

De jury bestaat in 2023 uit:
– Meta Knol (voorzitter)
– Steven Delva
– Kees Kaan
– Hedwig Saam
– Gus Tielens
– Nathalie de Vries

– Marc A. Visser (secretaris zonder stemrecht)

Reglement Abe Bonnema Prijs 2023

 

Jaarthema 2023: Optimisme
Projecten van Abe Bonnema getuigen van een doordachte en heldere ontwerpbenadering, waarbij logica en rationaliteit een belangrijke rol spelen in het creëren van efficiënte en duurzame gebouwen. Bonnema’s bekwaamheid om complexe problemen op te lossen met een gevoel voor orde en structuur heeft bijgedragen aan het creëren van inspirerende en optimistische architectuur.

Bij de beoordeling van de inzendingen zal de jury speciale aandacht besteden aan projecten die een optimistische en hoopvolle visie op de toekomst uitstralen. Dit kunnen bijvoorbeeld projecten zijn die innovatieve oplossingen bieden voor ecologische of maatschappelijke uitdagingen of gebouwen met een positieve impact op de omgeving. De focus op het thema optimisme kan ook worden gebruikt om architecten te belonen die blijkens hun inzending getuigen van een positieve kijk op de toekomst.

 

Eerdere jury’s Abe Bonnema Prijs (2013 t/m 2022)

Meta Knol

Meta Knol is voorzitter van de jury. Zij was tot eind 2020 directeur van Museum De Lakenhal in Leiden. Daar leidde ze de grootse restauratie, uitbreiding en vernieuwing van het museum, waarmee architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven in 2019 de Abe Bonnema Architectuurprijs won. Als directeur van Leiden European City of Science gaf zij in 2022 leiding aan de organisatie van een Europese pilot: een wetenschapsfestival van 365 dagen voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Kunsthistorica Meta Knol werkte eerder bij het Centraal Museum in Utrecht als conservator moderne en hedendaagse kunst. Ze schrijft over beeldende kunst en maakt tentoonstellingen, maar is ook als bestuurder en commissielid betrokken bij culturele en wetenschappelijke organisaties, zoals bijvoorbeeld de Vereniging Rembrandt, Kunsten92 en de Nationale Wetenschapsagenda. Meta Knol maakt sinds 2022 deel uit van de jury.

Steven Delva

Steven Delva is oprichter van DELVA, een bureau dat focust op landschapsarchitectuur en stedenbouw. Steven groeide op in Zuidwest-Vlaanderen en studeerde landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Het bureau zet gebiedsontwikkeling in als aanjager om zowel te verdichten, als te vergroenen en te verduurzamen. Bekende projecten zijn het stadsbos voor het VDMA-terrein in Eindhoven, een nieuw duinlandschap met casino in de waterkering aan de kust van Middelkerke, en Strandeiland Het Oog, een innovatief waterlandschapspark op IJburg Amsterdam. DELVA werd in 2021 verkozen tot Architect van het Jaar.
Steven Delva maakt sinds 2022 deel uit van de jury.

Kees Kaan

Kees Kaan is hoogleraar Complex Projects en voorzitter van de afdeling Architectuur aan de TU Delft. Na een succesvolle periode bij Claus en Kaan Architecten (1987-2013) richtte Kees Kaan in 2014 bureau KAAN Architecten op, samen met partners Vincent Panhuysen en Dikkie Scipio. Zij realiseerden complexe projecten zoals de Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag, het Institut des Sciences Moléculaires d’Orsay in Parijs en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Met het universiteitsgebouw CUBE, op de campus van Tilburg University, werd KAAN Architecten in 2019 genomineerd voor de Abe Bonnema Architectuurprijs.
Kees Kaan maakt sinds 2021 deel uit van de jury.

Hedwig Saam

Kunsthistorica Hedwig Saam is sinds maart 2018 directeur-bestuurder van Museum Het Valkhof in Nijmegen. Daarvoor was zij directeur van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, toen dat project de Abe Bonnema Architectuurprijs 2015 won. In Engeland vervulde zij eerder een adviesfunctie voor English Heritage. Terug in Nederland koos zij voor de cultuursector en werkte als docent aan de Design Academy en als (adjunct-)directeur van musea in Amersfoort, Hilversum en Arnhem. Hedwig Saam studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en journalistiek aan de School voor Journalistiek.
Sinds 2021 maakt Hedwig Saam deel uit van de jury.

Gus Tielens

Gus Tielens won samen met Mike Korth en Marcel Lok de Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 voor woningbouwproject Spaarndammerhart in Amsterdam. Ze is opgeleid aan de TU Berlijn en de TU Delft. In 2001 richtte zij samen met Mike Korth Korth Tielens Architecten op. Het bureau is werkzaam in architectuur, publieke ruimte en infrastructuur. Naast verschillende nominaties ontving het bureau voor eerder werk onder andere de Charlotte Köhler Prijs, de Zuiderkerkprijs, de Architectuurprijs van Almere en van Haarlem. Gus Tielens is ook verbonden aan verschillende architectuur- en kunstopleidingen.
Gus Tielens maakt sinds 2022 deel uit van de jury.

Nathalie de Vries

Nathalie de Vries is mede-oprichter van MVRDV en architect-stedenbouwkundige. In de afgelopen 30 jaar realiseerde zij met haar bureau een breed scala aan projecten in binnen- en buitenland. Naast haar ontwerpwerk is zij ook vaak werkzaam als adviseur in de publieke sector en geeft zij veelvuldig les aan universiteiten. Sinds 2021 is zij Stadsbouwmeester van de gemeente Groningen. Daarnaast is zij sinds eind 2018 praktijkhoogleraar Public Building aan de TU Delft. In het verleden is zij ook Spoorbouwmeester van NS/ProRail en voorzitter van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) geweest. Nathalie de Vries is in 2023 toegetreden tot de jury.