Overige leden van ontwerpteam

  • Paul LinseinterieurarchitectStudio Linse
  • Rick Brugginkproject architectOffice Winhov
Fotografie door: Stefan Müller

Als onderdeel van de transformatie van het Oosterpark kreeg het voormalig ontleedkundig laboratorium (uit 1909) een nieuwe bestemming als hotel met publieke functies. Het project is een combinatie van adaptief hergebruik, uitbreiding met een nieuwe vleugel en integratie in het omliggende park. Doordat het bestaande souterrain is verdiept zijn ondersteunende functies – zoals parkeergarage, kantoren en opslagruimtes – ondergronds gerealiseerd. Er is een uitbreiding van het gebouw gerealiseerd met hotelkamers en een brasserie aan het park.
De uitbreiding is zorgvuldig gepositioneerd als verdubbeling van de bestaande vleugel, zodat het zicht op het park vanuit het gebouw behouden blijft. De nieuwbouw heeft een duidelijke relatie met het bestaande gebouw. Zo werd voor het nieuwe metselwerk gekozen voor stenen van hetzelfde formaat en in hetzelfde verband, maar dan rijker van kleur en reliëf. Met gebruik van handgemaakte vormstenen was een bijzondere plastische gevel mogelijk. De hoogtepunten van het bestaande interieur, de ruime corridors met wanden van geglazuurde baksteen en de spantconstructies en expressieve ruimte in de vroegere museumzaal zijn zichtbaar en sfeerbepalend gebleven.
Office Winhov heeft de hekken op het terrein verwijderd om het perceel te openen en ontwikkelde verschillende plekken die meer fauna uitnodigen op het terrein – zoals een open volière, waar vogels vrijwillig verblijven. Het park strekt zich nu letterlijk uit tot aan de façade. De brasserie in de nieuwe vleugel is bereikbaar vanuit het park. Het is niet te zien waar het hotelterrein ophoudt en waar het park begint. De oude museumzaal werd restaurant en biedt een vogelvluchtperspectief op het park – met grote monumentale ramen. Het gebouw dat jarenlang leegstond is nu een levendig publiek gebouw, zowel aan de straat- als aan de parkzijde. Inmiddels is het als gemeentelijk monument aangewezen.

Fotografie door: Stefan Müller