Overige leden van ontwerpteam

  • ABT BVDraagconstructie, installaties, duurzaamheid
  • Junya Ishigami & AssociatesArchitectuur
  • Kie EllensAdvies programma van eisen
  • Jun SatoAdvies draagconstructies
Fotografie door: Iwan Baan

De uitbreiding van Park Vijversburg, een 18e-eeuws landgoed dat het gehele jaar door culturele evenementen organiseert, is het resultaat van een prijsvraag. Naast nieuwe parkdelen betrof de uitbreiding de restauratie van de rijksmonumentale villa, een glazen bezoekerspaviljoen, een parktoilet, het omringende landschapsontwerp en een openlucht podium.

De villa is geheel gerestaureerd en ook deels opnieuw ingericht en staat in verbinding met het glazen paviljoen; een multifcuntionele ruimte van 300 m2 waar zowel evenementen als tentoonstellingen georganiseerd worden. De glazen gevel is dragend: er ontstaat zo een kolomvrije ruimte waarbij het gebruik vrijer en de beleving van de natuurlijke omgeving intenser is.

Hoewel het een architectuurproject is, werd er voor gekozen het paviljoen te ontwerpen als onderdeel van het landschap. Het ontwerp bestaat uit drie lijnen, dunne glazen gevels die zich uitstrekken in het park en de bestaande natuurlijke elementen volgen: een vijver, een boomgrens en de villatuin. Deze drie glazen lijnen weerspiegelen de natuurlijke omgeving en zorgen ervoor dat het paviljoen en het landschap zowel visueel als fysiek in elkaar overgaan. De centrale ruimte ligt gedeeltelijk verzonken in het maaiveld, waardoor de impact van het volume op de omgeving wordt verkleind. De gevels zijn uitgevoerd in extra helder glas met minimale detaillering, om zo de grens tussen binnen en buiten zoveel mogelijk te vervagen.

Ondanks de grote hoeveelheid glas is ook bij het bezoekerspaviljoen een laag energiegebruik van toepassing, onder andere door inzet van een warmtepomp in combinatie met een zogenaamde ‘tropendak’ constructie met natuurlijke ventilatie en hoge isolatiewaarden.

Fotografie door: Iwan Baan