Bij de beoordeling van de inzendingen zal de jury speciale aandacht besteden aan projecten die een optimistische en hoopvolle visie op de toekomst uitstralen. Dit kunnen bijvoorbeeld projecten zijn die innovatieve oplossingen bieden voor ecologische of maatschappelijke uitdagingen of gebouwen met een positieve impact op de omgeving. De focus op het thema optimisme kan ook worden gebruikt om architecten te belonen die blijkens hun inzending getuigen van een positieve kijk op de toekomst.
zie ook: Reglement Abe Bonnema Prijs 2023
Aan de Abe Bonnema Architectuurprijs, die in de oneven jaren wordt gehouden, wordt telkens een jaarthema verbonden. De deelnemers worden uitgedaagd om bij de toelichting op hun inzending op dat thema te reflecteren en de jury besteedt daar bij de beoordeling extra aandacht aan.
Bij de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten is er geen thema vooraf, maar wordt het thema achteraf als ondertitel van de publicatie benoemd, mede op basis van de bevindingen van de jury in dat jaar. Aan de spreker van de Abe Bonnema Lezing is steeds gevraagd om in zijn/haar bijdrage vrijelijk op het genoemde jaarthema in te spelen.
2013: detail (Fons Asselbergs)
2014: talent (Liesbeth van der Pol)
2015: dialoog (Floris Alkemade)
2016: meesterproef (Hans Ibelings)
2017: tijdgeest (Anne-Marie Rakhorst)
2018: thuis (Maarten Hajer)
2019: betekenis (Bas Heijne)
2020: weerstand (Carlo Huijts)
2021: impact (Francesco Veenstra)
2022: kantelpunt (Zef Hemel)