De leden van de onafhankelijke, deskundige jury worden door het bestuur van de ir. Abe Bonnema Stichting benoemd. Juryleden kunnen in principe voor maximaal twee termijnen worden herbenoemd. Het rooster van aan- en aftreden garandeert een zekere continuïteit in de kwaliteit van de beoordeling.

De jury bestaat in 2025 uit:
– Sofie De Caigny, voorzitter
– Mels Crouwel
– Steven Delva
– Wilma Kempinga
– Laura van Santen
– Nathalie de Vries

– Marc A. Visser (secretaris zonder stemrecht)

Reglement Abe Bonnema Architectuurprijs 2025

Jaarthema: Ambitie
De transitie naar een bouwcultuur waarin duurzame ontwikkeling een grote rol speelt is ambitieus. Dat vraagt om een attitude van architecten die meer gericht is op continuïteit en dienstbaarheid. Er is veel ontwerponderzoek naar (circulair) materiaalgebruik, klimaat adaptieve toepassingen en integratie van energieopwekking- en opslag. Is de ambitie om bij te dragen aan de verduurzaming van de bouwproductie afleesbaar in de inzending?
Deelnemers aan de Abe Bonnema Architectuurprijs 2025 worden uitgedaagd om te reflecteren op het jaarthema. Bij de beoordeling zal de jury speciale aandacht besteden aan projecten die een toonbeeld zijn van deze ambitie. De focus op het thema kan ook worden gebruikt om architecten te belonen die bijdragen aan een nieuwe bouwcultuur.

 

Eerdere jury’s Abe Bonnema Prijs (2013-2024)

Sofie De Caigny

Voorzitter van de jury is dr. Sofie De Caigny, historica, schrijver en curator op het gebied van architectuur en erfgoed. Sofie De Caigny is hoofd van de afdeling Collectie bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam en voorzitter van de Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed van diezelfde stad. Gedurende zes jaar (2018-2024) was zij directeur van het Vlaams Architectuurinstituut. In 2024 verzorgde Sofie De Caigny de Abe Bonnema Lezing waarin zij een pleidooi hield voor een nieuwe bouwcultuur met meer aandacht voor ecologische regeneratie, voor ruimtelijke rechtvaardigheid en voor eerlijk ontgonnen materialen die bijdragen aan de klimaatopgave. Een bouwcultuur waarin de grote vraagstukken van deze tijd landen in heel concrete, tastbare architectuurprojecten die bijdragen aan de woon- en leefkwaliteit van velen. Sofie De Caigny is in 2025 toegetreden tot de jury.

Mels Crouwel

Mels Crouwel richtte samen met Jan Benthem in 1979 Benthem Crouwel Architects op nadat beiden aan de TU Delft hun architectuurstudie hadden afgerond. Na ruim veertig jaar hebben zij hun bureau inmiddels overgedragen aan de volgende generatie. In die vier decennia ontwierp Benthem Crouwel Architects niet alleen verschillende musea (oa het vernieuwde Anne Frank Huis en Stedelijk Museum), maar ook Schiphol (o.a. Plaza), de Noord-Zuid lijn en Rotterdam cs. Met datacenter AM4 aan de Amsterdamse A10 was het bureau genomineerd voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2019. Het bureau ontving verschillende prijzen, waaronder de BNA-Kubus en onlangs de Frans Banninck Cocqpenning voor de vele openbare gebouwen en voorzieningen die bepalend zijn voor het Amsterdamse stadsbeeld.
Van 2004 tot 2008 was Crouwel Rijksbouwmeester. Mels Crouwel maakt sinds 2024 deel uit van de jury.

Steven Delva

Steven Delva is oprichter van DELVA, een bureau dat zich richt op landschapsarchitectuur en stedenbouw. Steven groeide op in Zuidwest-Vlaanderen en studeerde landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Het bureau gebruikt gebiedsontwikkeling als aanjager om zowel verdichting als vergroening en verduurzaming te bevorderen. Enkele bekende projecten zijn het stadsbos voor het VDMA-terrein in Eindhoven, het woon- en natuurontwikkelingsgebied Geestwater bij Lisse, een duinlandschap met casino in de waterkering aan de kust van Middelkerke (BE) en Strandeiland Het Oog, een innovatief waterlandschapspark op IJburg in Amsterdam. In 2021 werd DELVA door vakgenoten verkozen tot Architect van het Jaar.
Steven Delva maakt sinds 2022 deel uit van de jury.

Wilma Kempinga

Kunsthistoricus Wilma Kempinga is oprichter van stichting Mevrouw Meijer, een ideëel onderzoeksbureau gericht op goede schoolarchitectuur. De stichting zet zich onder andere in voor waardering voor en een zorgvuldige omgang met bestaande, vaak naoorlogse schoolgebouwen. Renovatie en transformatie van bestaande bouw beschouwt Mevrouw Meijer als volwaardige ontwerpopgaven. Stelselmatig biedt ze kansen aan jonge architecten bij ontwerp en onderzoek. Kempinga heeft als senior adviseur architectuur vele schoolbesturen en gemeenten bijgestaan en ruim honderd architecten daarbij betrokken. Bijvoorbeeld bij de transformaties van Molenwiek Dalton in Haarlem, Pro Grotius in Delft en De Zevensprong in Best. Wilma Kempinga maakt sinds 2024 deel uit van de jury.

Laura van Santen

Laura van Santen richtte samen met Diederik de Koning in 2015 architectenbureau la-di-da design & architecture op. Beiden zijn opgeleid aan de TU Delft. Met hun bureau proberen ze op een zo economische manier ecologisch te bouwen. La-di-da tracht het bouwproces van grondstof tot product te doorgronden. In samenwerking met verschillende werkplaatsen doen ze materiaalexperimenten en ontwikkelen zij nieuwe architectonische producten. Daarnaast geeft Laura van Santen les aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2022 won la-di-da met het Dijkhuis in Strijensas de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten. Laura van Santen is in 2025 toegetreden tot de jury.

Nathalie de Vries

Nathalie de Vries is mede-oprichter van MVRDV en architect-stedenbouwkundige. In de afgelopen dertig jaar realiseerde zij met haar bureau een breed scala aan projecten in binnen- en buitenland. Naast haar ontwerpwerk is zij ook vaak werkzaam als adviseur in de publieke sector en geeft zij veelvuldig les aan universiteiten. Van 2021-2023 was zij Stadsbouwmeester van de gemeente Groningen. Daarnaast is zij sinds eind 2018 praktijkhoogleraar Public Building aan de TU Delft. In het verleden is zij ook Spoorbouwmeester van NS/ProRail en voorzitter van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) geweest. Nathalie de Vries maakt sinds 2023 deel uit van de jury.