Als opvolgers van Kees Kaan en Hedwig Saam, die elk drie jaar jurylid zijn geweest, heeft het bestuur Mels Crouwel en Wilma Kempinga benoemd. Zij zullen samen met Meta Knol (voorzitter), Steven Delva, Gus Tielens en Nathalie de Vries de inzendingen voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten beoordelen.

Mels Crouwel richtte samen met Jan Benthem in 1979 Benthem Crouwel Architects op nadat beiden aan de TU Delft hun architectuurstudie hadden afgerond. Na ruim veertig jaar hebben zij hun bureau inmiddels overgedragen aan de volgende generatie. In die vier decennia ontwierp Benthem Crouwel Architects niet alleen verschillende musea (oa het vernieuwde Anne Frank Huis en Stedelijk Museum), maar ook Schiphol (o.a. Plaza), de Noord-Zuid lijn en Rotterdam cs. Met datacenter AM4 aan de Amsterdamse A10 was het bureau genomineerd voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2019. Het bureau ontving verschillende prijzen, waaronder de BNA-Kubus en onlangs de Frans Banninck Cocqpenning voor de vele openbare gebouwen en voorzieningen die bepalend zijn voor het Amsterdamse stadsbeeld. Van 2004 tot 2008 was Crouwel Rijksbouwmeester.

Kunsthistoricus Wilma Kempinga is oprichter van stichting Mevrouw Meijer, een ideëel onderzoeksbureau gericht op goede schoolarchitectuur. De stichting zet zich onder andere in voor waardering voor en een zorgvuldige omgang met bestaande, vaak naoorlogse schoolgebouwen. Renovatie en transformatie van bestaande bouw beschouwt Mevrouw Meijer als volwaardige ontwerpopgaven. Stelselmatig biedt ze kansen aan jonge architecten bij ontwerp en onderzoek. Kempinga heeft als senior adviseur architectuur vele schoolbesturen en gemeenten bijgestaan en ruim honderd architecten daarbij betrokken. Bijvoorbeeld bij de transformaties van Molenwiek Dalton in Haarlem, Pro Grotius in Delft en De Zevensprong in Best.

2023 in beeld: juryvoorzitter Meta Knol
foto: Jan-Kees Steenman