Meedoen betekent serieuze aandacht van een vakjury, die niet over één nacht ijs gaat. Onder leiding van voorzitter Meta Knol maakt de jury (Ninke Happel, Kees Kaan, Gus Tielens, Steven Delva en Hedwig Saam) een voorselectie van projecten, die ter plaatse worden bezocht. Toelichting wordt daarbij verzorgd door de inzenders, zodat er ook sprake is van nadere onderlinge kennismaking. Vervolgens selecteert de jury na de projectbezoeken drie tot vijf nominaties. Van elke genomineerde ontwerper en zijn/haar gebouw wordt een videoportret gemaakt, dat voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar op websites en social media wordt gepubliceerd. Ook wordt met elke genomineerde een geschreven interview afgenomen en gepubliceerd. Bij de feestelijke prijsuitreiking aan het einde van het jaar wordt de jaarlijkse Abe Bonnema Lezing gehouden. Na presentaties van de genomineerden wordt de uiteindelijke winnaar door het bestuur van de ir. Abe Bonnema Stichting bekendgemaakt.

Alle ingezonden projecten staan afgebeeld in een publicatie. Dat boekje bevat ook het juryrapport en het interview met de winnaar(s). Alle inzendingen worden tentoongesteld tijdens de prijsuitreiking en aansluitend bij de overzichtstentoonstelling die traditiegetrouw in december en januari plaats vindt in het Fries Museum te Leeuwarden.

Er is in de afgelopen twee jaar veel indrukwekkende architectuur toegevoegd, ook door jonge architecten! Voldoende reden om in te zenden voor de Abe Bonnema Prijs! Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Je moet wel op tijd inzenden (via deze website). De deadline is maandag 30 mei 14:00 uur.