Fotografie door: Max Hart Nibbrig

In een oude boomgaard midden in Zoetermeer is een paviljoen voor en door vrijwilligers gerealiseerd. Het gebouw staat centraal in een buurttuin die elke dag open is voor bezoekers. In opdracht van de stichting Zoete Aarde is een open paviljoen ontworpen, dat met biobased materialen is gebouwd.
Het paviljoen bestaat uit een uitkragend dak dat wordt gedragen door twee massieve vierkante volumes die een flexibel te gebruiken centrale ruimte inkaderen. De massieve volumes van 4 bij 4 meter bevatten een keuken, sanitair, berging en winkel. Centraal staat een open en vrij in te delen tuinkamer die voor verschillende activiteiten in de tuin gebruikt wordt, zoals concerten, feestjes en workshops. Door de 6 meter brede glazen schuifpuien volledig te openen ontstaat een overgang naar de tuin en het terras.
Dankzij de eenvoud van het ontwerp was het mogelijk het paviljoen grotendeels zelf te bouwen, waardoor het met een bescheiden budget gerealiseerd kon worden. Er is daarbij bewust gekozen voor zoveel mogelijk duurzame en biobased materialen die eenvoudig te verwerken zijn, zoals larikshout en kalkhennep.
Het paviljoen is gerealiseerd door een groep vrijwilligers met hulp van enkele gespecialiseerde onderaannemers die in overleg met de opdrachtgever door de architecten zijn geselecteerd. Hierdoor hadden de architecten controle over de toegepaste materialen, bouwprocessen en de uiteindelijke kwaliteit van het project.

Fotografie door: Max Hart Nibbrig