Overige leden van ontwerpteam

  • Uri GiladArchitectOffice Winhov
Fotografie door: Max Hart Nibbrig, Stefan Müller

Het Nationaal Holocaustmuseum verbeeldt een beladen lokale geschiedenis in de voormalige Joodse buurt van Amsterdam. Twee gebouwen staan hier centraal: de Hollandsche Schouwburg en de Hervormde Kweekschool. De nazi’s gebruikten de voormalige schouwburg als verzamel- en deportatieplaats voor Joden. Aan de overkant van de straat stond de Hervormde Kweekschool, via dit gebouw werden honderden Joodse kinderen naar onderduikadressen gebracht.
De twee gebouwen moesten een plek worden om te herdenken en om de geschiedenis aan toekomstige generaties over te brengen. In tegenstelling tot andere Holocaust-musea, waarbij vaak donkere ruimtes worden gemaakt met de bedoeling een bepaald ongemak te laten voelen, was het doel van de architect om een licht gebouw te maken, dienend als ‘canvas’ voor de tentoonstellingen en verkondigend: ‘Wat hier heeft plaatsgenomen is in het daglicht gebeurd.’
Het ontwerp voor de gevels is sterk beïnvloed door zowel de lokale architectuur als door de geschiedenis van de plek. De contouren van de oorspronkelijke gevel zijn teruggebracht ter herkenning van de schooltypologie. Het naastgelegen robuuste, expressieve metselwerk van de nieuwe gevel is een moderne uitwerking van de architectuur van de Amsterdamse School. De structuur van klaslokalen, gangen en het trappenhuis zijn hersteld, evenals de erfafscheiding, lokaal 1 en de brandgang, die deel uitmaakten van de ontsnappingsroute. Ook zijn er drie educatieruimten ingericht om het verhaal na te blijven vertellen aan de volgende generaties.

Fotografie door: Max Hart Nibbrig, Stefan Müller