Fotografie door: Jeroen Musch

Op de voormalige Veemarkt in Utrecht-Oost zijn zelfbouwkavels uitgegeven met woon-werkbestemming. Het bijzondere van deze kavels is dat er geen achtertuin is maar uitsluitend een voortuin. De voortuin is 13,50 meter diep en biedt in combinatie met de schuur voldoende afstand tot de straat. Dit stedenbouwkundige principe vormt aanleiding voor het ontwerp van een bijzondere plattegrond. ZigZag heeft een beukmaat van 5,40 meter en een diepte van 11 meter. Het achterwege laten van de hal levert bij deze beukmaat een flexibel indeelbare begane grond. Toilet, berging, trap en keuken liggen gecentreerd waardoor zowel aan de voor- als achterzijde van de woning voldoende breedte is voor de eetruimte of de zitruimte.
De splitleveltypologie met centrale vide en trappenhuis resulteert in korte trappen en biedt licht en ruimtelijkheid. Het betonnen casco met acht vloervelden biedt ook flexibiliteit op termijn. De huidige indeling kent drie slaapkamers, waarvan één grote nog in twee kleinere kan worden gesplitst. De werkruimte bovenin de woning wordt nu gebruikt als kantoorruimte. Als de kinderen ouder zijn, kunnen zij deze ruimte gebruiken als woonkamer, met pantry en dakterras.
Ruwbouw en interieurbouw zijn zorgvuldig gecombineerd. De woning is gebouwd zonder aannemer. Jasper Smits heeft de woning volledig zelf gebouwd en hanteerde daarbij een drietal principes die resulteren in minder arbeid, minder vervuiling en eigentijdse gebouwen. Gebruik grote elementen, geen kleine ornamenten. Geen productie op locatie, uitsluitend montage van (prefab) elementen. Kies het juiste materiaal en benut daarvan de eigenschappen zoals zichtbeton, lichte gevelplaten en verschillende houtsoorten voor trap en kasten.

Fotografie door: Jeroen Musch