Overige leden van ontwerpteam

  • Ard de VriesProject Architect
  • Donna van Milligen BielkeProject Architect
Fotografie door: Stijn Bollaert & Iwan Baan

Theater moet zichtbaar zijn in de stad. Uit protest tegen de bezuinigingen op cultuur maakte de gemeente Groningen budget vrij voor een gebouw voor de podiumkunsten. De Kunstwerf is het onderkomen voor vier verschillende dans- en theatergezelschappen, gelegen in een voormalig industriegebied, net buiten het historische centrum.
Het gebouwensemble bevat een verzameling van repetitieruimtes, kleedkamers en kantoren. Ieder gezelschap heeft een eigen entree. In De Kunstwerf staan niet de theaterzalen, maar staat de publieke ruimte centraal. De nieuwbouw vormt samen met de omliggende bebouwing een serie aan elkaar geschakelde binnentuinen. Deze hortus conclusus is met poorten en arcades verbonden aan het stedelijk weefsel. Het is een plek geworden waar theatermakers en inwoners van de stad elkaar ontmoeten.
Het ontwerp komt voort uit de fascinatie voor de historische gelaagdheid van de plek en is nauwkeurig stedenbouwkundig ingepast. In ruimtelijke verschijning en architectonische detaillering reageert de Kunstwerf op de historische context. Villa B is een monument, dat een centrale positie in het plan heeft gekregen. Ook bestaande woningen zijn onderdeel van het plan. Door de binnentuin open te breken voegt de Kunstwerf publieke ruimte met hoogwaardige kwaliteit toe aan de binnenstad.
Het gebouw is aardbevingsbestendig uitgevoerd. De Kunstwerf is aangesloten op een warmte-koudeopslag en heeft geen gasaansluiting. Op alle dakvlakken zijn zonnepanelen geplaatst. De gevels zijn extreem luchtdicht uitgevoerd. Dit voorkomt luchtinfiltratie en warmteverlies. Door toepassing van een warmte-terugwin-systeem gaat er weinig warmte verloren.

Fotografie door: Stijn Bollaert & Iwan Baan