Overige leden van ontwerpteam

  • Johan van Sprundel (Makina)Architect
  • Oana RadesArchitect
  • Harm TimmermansArchitect
  • Thomas GrievinkArchitect
  • Sarah FrikechArchitect
Fotografie door: Noortje Knulst | Interieur: Daphna Laurens, FabriekNL, Intrigue collection, Michael Schoner, Os Δ Oos, Palau Truly Truly

Shift realiseerde twee appartementen in een vooroorlogs pand in de Rotterdamse binnenstad. Sloop en inbreng van eigentijdse elementen worden afgewisseld met zorgvuldig behoud of hergebruik van bestaande onderdelen. De private vertrekken van de woningen zijn opgehangen in de grote woonruimtes, waardoor het matryoshka effect van ‘een huis in een huis’ wordt bereikt.

Door op strategische plaatsen vloerdelen weg te laten is de lichttoetreding voor beide woningen gemaximaliseerd en ontstaat er tevens een ruimtelijk spel tussen de private slaapvertrekken en de onderliggende woonruimte. Het appartement beneden heeft zowel aan de voor- als aan de achterzijde een dubbelhoge woonruimte. De slaapvertrekken zweven als los volume in het midden van de woning. Het appartement boven is de inverse van de benedenwoning. In plaats van vides bevinden zich hier de slaapkamers aan de gevels, waardoor een spectaculaire dubbelhoge ruimte ontstaat in het centrum van de woning. Door een lichtstraat in de nok van het dak wordt de gehele ruimte van onverwacht veel daglicht voorzien.

Het ontwerp kent twee verschillende gezichten. De bestaande historische voorgevel geeft niets weg van de transformatie die erachter heeft plaatsgevonden. De achtergevel is radicaal geopend door vier verschillende puien in een gegalvaniseerd stalen portaal te plaatsen. Het interieur bevat verschillende objecten met elk een eigen karakter, zoals in beide woningen een zwevend keukenblok, volledig bekleed met witte tegels.

Fotografie door: Noortje Knulst | Interieur: Daphna Laurens, FabriekNL, Intrigue collection, Michael Schoner, Os Δ Oos, Palau Truly Truly